Небезпека отруєння грибами.

         Небезпека отруєння грибами  залишається актуальною для мешканців  нашої області.  Тільки з початку серпня зареєстровано 2 випадки отруєння грибами. Всього, з початку року в Чернівецькій області було зареєстровано 6 випадків отруєння грибами, в результаті яких постраждало 10 осіб, в тому числі 2 сімейні випадки.
Найчастіше отруєння обумовлені вживанням в їжу блідої поганки, яка помилково сприймається за їстівні печериці чи сироїжки. В нашій області  4 випадки отруєння спричинені вживанням маремухів та 2 випадки – вживанням сироїжок.
Причинами отруєння може бути неправильне приготування їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих їстівних грибів, вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації.
До клінічних ознак отруєння грибами можна віднести загальну інтоксикацію організму, головний біль, біль у животі, нудоту, запаморочення, кволість, блювоту, пронос (нерідко з кров'ю), іноді - втрату свідомості.
Якщо після споживання грибів ви почуваєтесь погано чи помітили вказані ознаки отруєння у себе чи своїх близьких, негайно викликайте бригаду швидкої медичної допомоги. До її приїзду промийте шлунок слабким соляним розчином. Пийте багато рідини.
При отруєнні грибами уникайте самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.
Щоб не отруїтись дикорослими грибами, необхідно:
1. Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.
2. Не збирати невідомі, старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки.
3. Ретельно перевіряти зібрані гриби перед початком приготування.
4. Не вживати сирих грибів.
5. Відібрані гриби спочатку необхідно промити декілька разів  та відварити у підсоленій воді протягом 30 хвилин.
6. Готові страви з грибів зберігати у холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
7. Не допускати вживання грибних страв дітьми, вагітними та жінками, котрі годують грудьми.
         Бережіть себе та здоров’я своїх близьких!

 

 

 

НАВІГАЦІЯ